File de poveste

marți, 10 septembrie 2013

Lista mea de cumparaturi pentru bebe

         Initial acest articol prezenta o lista tipica, dintr-aia cu elemente numerotate frumos "cu punctul 1, 2, 3...". Intre timp, am simtit nevoia sa o schimb deoarece nu se mai potrivea cu ceea ce devenea lista mea si anume o serie de lucruri necesare si altele complet inutile si pe langa acestea m-am pus si pe combatut mituri si produse.

        In primul rand pornesc din start cu explicatia ca sunt adepta Conceptului Continuum, ca imi voi purta bebelusa si ca doresc sa ii ofer un mediu cat mai natural, pe cat posibil am sa evit folosirea produselor sintetice pline de chimicale si voi incerca sa le inlocuiesc cu metode naturale si sanatoase.

        Cred in continuare ca elementul esential este wrap-ul elastic. Purtarea bebelusului este extrem de importanta pentru o dezvoltare armonioasa a micutului, pastreaza o legaturi puternica intre mama si bebe si ii asigura un confort psihic si fizic.Copiii purtaţi de mamele lor plâng mai puţin, sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi şi se simt în siguranţă în braţele mamei. Dezvoltarea lui emoţională este astfel influenţată pozitiv. Beneficiile sunt însă importante şi în cazul mamelor care se ataşează puternic de copil, trec mai uşor peste starea de depresie post natală (unele mamici nici nu stiu ce-i aia)  şi au un instinct matern mai dezvoltat. Pe langa toate acestea, faciliteaza trecerea peste problema colicilor, iar unii bebelusi care au fost purtati nu au trecut deloc prin aceasta neplacere.

     



               

 
    Unde va dormi bebelina noastra? In co-sleeper!

Da, co-sleeper-ul era planul initial. Plan care s-a schimbat deoarece am ajuns la concluzia ca un astfel de patut costa undeva peste 600 lei si il vom folosi efectiv, in cel mai bun caz, pana la 5-6 luni de viata ale bebelinei. Asadar, am decis impreuna cu sotul din dotare, ca cel mai de folos   ne-ar fi un pat mareeeee, in care sa incapem toti 3. Zis si facut. Pana in luna decembrie ne vom primi patul (comandat deja), redecoram dormitorul, punem un tapet modern si bariera de protectie pentru laterala pe care va dormi domnisoara. Se stie deja ca cel mai indicat este ca nou-nascutul sa doarma langa mama.
             

     




       
      





     Pentru drumurile patriei avem nevoie de un scaunel de masina.
      Nu,nu sunt adepta acestor scaune. Eu cred in importanta contactului continuu cu bebele iar acest scaunel imi cam calca pe principii, dar e necesar. De ce? Din punct de vedere legal nu avem voie sa ne transportam bebele in masina in altceva decat scaunelul special....deci ce ne facem? Cumparam scaunel ! Trebuie mentionat ca vom tine bebelina in el doar cat timp vom fi in masina, in rest nu il folosim, din motive obiective (poate deforma coloana si exista riscul de moarte subita).




     
           Dupa cum se stie, avem nevoie de textile. Hainute prosoape si prosopele, desigur. In primul rand body-uri cu botosei. Le consider utile pentru ca nu imi place ideea de pantalonaș fără botosel, din simplul motiv ca se ridica de pe picioruse si acestea raman goale, fapt care ii va provoca micutei bebeline stari nu foarte placute ( eu una nu pot dormi in pijamale si nu suport pantalonii largi jos pe picior din acest motiv, al ridicarii....imi dau o stare de nervi ingrozitoare). Voi cumpara cam din toate cate putin, cu gandul ca bebelina va creste si nu are rost sa facem provizii colosale. Apoi vom avea nevoie de cateva caciulite. Nasterea este preconizata in perioada decembrie-ianuarie, anotimp rece, de iarna, asa ca avem nevoie de 1-2 caciulite care sa tina cald unui capusor dragalas de bebelus.
        
       

          La capitolul Scutece, castiga teren scutecele textile. Beneficiile lor sunt nenumarate : mai putine chimicale in contact cu pielea sensibila de bebelus, sanse reduse de iritatii, aspect foarte drăgălaș, vesele si colorate ( sunt superficiala,știu) . Tot pe langa aceasta tema, mentionez si absorbantele pentru sani, foarte utile mamicilor care alapteaza. Asa ne ferim de accidente cu bluzite patate de laptic.
       



          O tema de discutie interesanta, " Cu ce spalam bebele" ? Iata ca am gasit solutii la fel de naturale. Pielea copilului e perfecta, nu e murdara. Isi creeaza un strat protector de grasimi pe care noi cu produse de spalare il dam jos, ca apoi sa ne straduim sa ii mai dam si cu creme in loc. Ce sens are, cand pielea lui ar sti mult mai bine sa se ingrijeasca singura? Pe manute, dupa ce va creste bebelina destul de mare incat sa o intereseze parchetul, pamantul, animalutele si alte minunatii murdare, o vom spala cu sapun natural, facut de muma-sa, adica de mine.Pe corp nu are rost sa ii inlatur bariera naturala de protectie a pielii. Vara sunt suficiente dusurile dese cu apa simpla, si in rest o voi imbaia in tot felul de cocktailuri menite sa-i ingrijeasca si sa-i curete bland pielea. Cand spun cocktail ma refer (pana pe la 1 an si jumatate) doar la ceai de musetel si/sau galbenele si elementul surpriza : laptic matern!! Nu am de gand sa irosesc nici un strop de laptic matern, tot ce curge si nu bea bebelina va fi depozitat la concelator si folosit la momentul potrivit pentru baia bebelinei. Laptele matern este un adevarat miracol vindecator pentru piele. Astfel, pielea ii e curata, fara iritatii, fara alergii, sanatoasa, perfecta. 
Se subintelege ca nu voi avea prin casa nici macar din greseala servetele umede pentru bebelusi, igiena partiala de improspatare a micutei mele o voi face cu apa si servetele de bucatarie (tip rola) fara miros si inalbitori. 
         Pentru spalare vom folosi o bucatica de material moale,  un fel de servetel textil.

           



         Bun, avem cu ce spala bebele, dar Unde il spalam ? In plan este cadita Tummy Tub, o inventie inspirata din forma si pozitia pe care o ia bebele in uterul nostru, bebelusii par a se simti bine in ea, este recomandata de  dr. William Sears, pediatrul care a revolutionat profesia de parinte si pus umarul la attachement parenting. Cadita le ofera senzatia unui loc cald si placut, amintindu-le de vremea cand se aflau in siguranta in burtica, ea fiind creata special pentru acest lucru.Un alt argument important pe care l-as mentiona este acela ca bebe va tot timpul acoperit de apa calda, nu ca intr-o cada obisnuita unde trebuie sa pui foarte putina ca sa nu ii ajunga in urechi si pe fata. De asemenea, sa faci baie bebelusului in acest lighenus este foarte confortabil – poti sa faci acest lucru chiar si stand pe un scaun. Materialul din care este realizata nu contine BPA si este biodegradabil. 

          Pentru cine nu s-a convins inca de utilitatea acestei cadite va recomand: 




Iubim cadita Tummy Tub

10 Motive sa iubesti Tummy Tub
5 Lucruri utile pentru bebe
Cum sa facem baita in Tummy Tub - Instructiuni pas cu pas


       



       Pentru unghiutele fragile ale bebelinei noastre vom cumpara o unghiera pentru bebelusi.      


       Am stabiliti cum va decurge baita micutei, acum sa stabilim si cu ce anume spalam hainutele ei. Noi vom folosi detergenti BIO, organici. Acest lucru este foooooarte important si voi explica si de ce.

       Toxinele inhalate sau luate prin piele din produsele conventionale ne fac si noua, mamicilor,  rau si mai ales bebelusului din burtica. Dupa nastere ramane valabil faptul ca folosirea in camera copilului a unui detergent conventional ii poate provoca pe moment boli de piele si boli respiratorii, si pe termen lung dereglari ale sistemului endocrin. Acelasi lucru se aplica si la hainele bebelusului, dar si la hainele pe care le purtam noi atunci cand intram in contact cu bebelusul si la lenjeria de pat. Si cand creste, la podelele pe care merge de-a busilea, si la tacamurile ce le foloseste la mancat. La manutele ce si le baga in gura. Din moment ce au venit vremurile acestea bune in care detergentii ecologici sunt la fel de buni ca si cei conventionali, si pretul e aproximativ acelasi, nu vad de ce nu i-am schimba pe toti pe care ii folosim in casa. 
            


      Necesitatile mele:



      Pentru sani, am ales sa nu folosesc nici un produs cosmedic. Si ca sa imi motivez alegerea, m-am informat in legatura cu produsul minune – Crema Garmastan. Multe mamici afla de la prietene,mame,surori,vecine si tot felul de binevoitori la care nici nu ne-am gandi, ca inca dinainte de nastere trebuie sa isi maseze sanii cu garmastan.  Care este sensul acestei operatiuni? Mameloanele plate si ombilicate vor fi transformate de catre gurita bebelui mai repede decat orice masaj. Pe mameloane, intre alaptari, multe mamici aplica crema, total sintetica, ce contine : Guaiazulene, PEG 8, PEG-75, sorbitol, metabisulfit de sodiu si clorura de cetil piridinium.  Nu imi place ideea de a-mi hrani bebelusa si cu altceva in afara de colostru sau laptele minunat.  Adica, nu i-as pune asa ceva pe piele si sa o primesca la masa? Ragadele se formeaza din cauza pozitiei necorespunzatoare, deci daca ele apar, trebuie contactat un consultant in lactatie, sau daca nu aveti cum, cautati pe net filme de la Dr. Jack Newman unde explica pozitia normala la san. Stiu, nu ar trebui sa “invatam” toate acestea, ar trebui sa le avem in instinct, dar daca am creat de-a lungul anilor o bariera „impotriva” instinctului, ne-ascultand de acesta, sa nu ne mai miram acum de ce ne este alterat. Daca am sa am totusi probleme cu aceste rani, cum am sa le vindec? Cu ajutorul cel mai bun leac: lapte matern !! Si nu vorbesc din capul meu, ci din carti + experienta altor mamici, care sustin ca cel mai bun remediu este intinderea catorva picaturi de laptic ramase dupa masa celui mic pe suprafata mamelonului, care apoi trebuie lasate sa se usuce natural ( stat cu sanii la aer cat de mult se poate! ).  Inca un sfat ce trebuie ignorant este cel al spalatului sanilor. . O mama obisnuita cu sterilizatul biberoanelor va va sfatui oripilata ca trebuie sa va spalati sanii inainte de fiecare hranire a copilului. Bacteriile mamei sunt benefice copilului, deci acest sfat nici macar nu are temei. Pe langa ca streseaza mama ca nu va putea alapta decat intr-un loc unde are la indemana apa si sapun si intimitate (of, credeti-ma ca am auzit chiar de mame care isi dau pe sani cu servetele antibacteriene, din acelea “sanatoase” cu triclosan, am ajuns sa credem ca substantele dezinfectante bagate pe gatul copiilor sunt mai ok decat bacteriile sanatoase ale mamei). Spalatul cu sapun pe mamelon nu numai ca ii modifica mirosul (si bebelusul nu mai are reflexul de a se atasa), dar provoaca si mici fisuri care in timp se transforma in rani. Daca totusi voi simti nevoia unei alinari a uscaciunii sfarcurilor, daca din anumite motive voi avea totusi ragade, singurele substante recomandate spre folosire sunt unturile si uleiurile naturale (shea, cocos, ...) si lanolina pura de la oi fara pesticide. Am mai citit pe site-uri, mamici care folosesc Bepanthene, pe care eu nu l-as folosi la fundul bebelusului, cu atat mai putin in gura lui, si crema nemteasca de galbenele. Aceasta crema ati crede ca e ok, pare naturala, fiind de galbenele, si daca e de origine germana sigur e de calitate (Nu, nu e! Ia priviti lista de Ingrediente: Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Glycine Soja, Calendula Officinalis, Tocopheryl Acetate, Beta Carotene, Parfum). Eu una nu vreau sa incep intoxicarea copilului cu molecule de petrol.



   
       E un element important, necesar si indispensabil - sapun natural/BIO fara miros– adica fara uleiuri esentiale, cat mai neutru. Bebelusul nu trebuie sa fie derutat de alte mirosuri, el trebuie sa simta mirosul mamei lui. Mai ales sanii secreta niste substante care ii ajuta sa caute sursa de hrana si sa se mufeze corect (glandele Montgomery mai exact, din jurul areolei). De multe ori ei sunt derutati cand simt mirosuri de parfum si chiar refuza sa suga. 

       Alternativa la deodorant : Piatra de Alaun. Il folosesc deja, inca de la inceputul sarcinii, sunt foarte multumita de acest deodorant natural si il voi folosi cu incredere si in timpul alaptarii. 

     
                                             

Cam asa arata lista mea, pentru inceput. Pe masura ce eu ma informez, lista isi schimba si ea forma, devenind mai complexa.

Sa recapitulam, pentru bebe avem nevoie de :

- wrap elastic
- tummy tub
- ceai de musetel, galbenele, tarate de ovaz, fulgi de ovaz
- ulei natural ( pt baie si masaj) : shea, cacao, cocos, argan, masline
- servetele textile pt baie
- servetele rola
- prosoape mici
- hainute si accesorii din domeniul textil
- unghiera bebe
- scaunel masina
- co-sleeper 
- protectie saltea ( x 2 . Una pentru saltea si inca una pentru co-sleeper, daca vom folosi)

Pentru mami:

- detergenti BIO
- sapun fara miros, natural
- piatra alaun
- lanolina
- absorbante pentru sani


     Sa nu credeti ca am uitat de carucior, biberon, leagan, suzeta, batista bebelusului, pompa pentru sani, masuta de infasat,patut bebelus si restul lucrurilor. Le consider inutile !!! Daca voi avea nevoie de pompa de sani, singura pe care e posibil sa o folosesc pentru a mulge in vederea depozitarii de laptic pentru baie si iritatii o voi cumpara la momentul acela. Acum consider aceste inventii inutile si am explicat de ce in acest articol .

5 comentarii:

  1. La lista ta as mai adauga Tummy Tub (pt baie si pt a-l ajuta pe bebe sa se adapteze mai usor), o protectie pentru salteaua voastra (vor fi tot felul de accidente), niste scutece de finet (poate o sa vrea sa doarma infasat, cand nu va dormi la voi in brate, sau pentru alte intrebuintari), multe prosoape si prosopele (eu foloseam cate un prosopel la fiecare alaptat, pentru ca in timp ce pitica sugea dintr-un san, celalalt era arteziana... si cum alaptam foarte des, am avut nevoie de multe; si acum mai folosesc)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aceste sugestii,Vanda, imi sunt de mare ajutor. Cu toate ca incerc sa vizualizez mintal ce anume mi-ar fi de folos, sunt lucruri pe care nu le-am prevazut, ca de exemplu prosopelele. Si mie imi place cadita Tummy Tub, dar este utila chiar de la primele băițe? Nu reprezinta buricul o problema? Vanda Mica inca face baie in Tummy Tub, încape inca in ea? Am vazut pe site-uri preturi foarte ok pentru aceasta cadita si clar o voi achizitiona, chiar daca nu am sa o pot folosi foarte mult timp...

      Ștergere
    2. Da, se recomanda de la bun inceput. Ea oricum a fost gandita initial pentru copii prematuri... ca sa ii ajute sa se adapteze mai usor. Buricul trebuie doar ferit de umezeala, adica dupa baie il stergi bine cu un prosop. Nu are nimic daca bagi copilul cu tot cu buric in apa :).
      Vanda Mica nu mai incape in Tummy Tub de pe la 6 luni, dar acum o folosim ca suport de jucarii. Acum o spalam intr-o cutie de depozitare din plastic, care are peretii la fel de inalti ca tummy tub, pentru ca la baie s-a invatat sa stea doar in picioare si asa are de ce sa se tina :)

      Ștergere
    3. Multumesc pentru raspuns. Asta era singura mea ingrijorare legata de Tummy Tub. Sper sa ii placa si micutei mele si pana la 6 luni sa nu avem probleme ! :)

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere