File de poveste

marți, 22 octombrie 2013

Daca ei pot, cum sa nu putem noi?



      Vad si aud multe mamici ingrijorate din cauza lapticului matern. Vom avea sau nu vom avea? Sunt sanii mari mai "productivi" decat cei mici? Putem alapta daca nastem prematur?  Ei bine, eu am ramas placut surpinsa cand am aflat ca si barbatii pot alapta. Da, ati citit bine. Si barbatii pot alapta. Daca ei pot, cum sa nu putem si noi?

      Pornesc de la urmatorul fapt: 

     În anul 2002, un medic declara că un tată din Sri Lanka, B.Wijeratne, a cărui soţie a murit, a avut capacitatea de a-şi alăpta cele două fiice. Tatăl locuieşte în zona centrală a oraşului Walapone.
  
“- Fiica mea mai mare a refuzat să fie hrănită cu lapte praf. Am fost atat de mişcat când într-o seară, pentru a o opri din plâns, i-am oferit sânul meu. Apoi, am realizat ca am fost capabil să o alăptez”, a declarat tatăl. 

      Dr.Kamal Jayasinghe, directorul adjunct al unui spital din Sri Lanka, a spus că "e posibil ca acest bărbat să poată alăpta deoarece hormonul prolactină a devenit hiperactiv.”  Sapa-AFP

      David Livingstone, călător şi explorator, nota un exemplu al unui bărbat din Scoţia care a alăptat. Împrejurarea a făcut ca soţia bărbatului să moară, iar acesta, în disperare de cauză, l-a pus pe fiul său la sân. Spre marea lui surprindere, bărbatul a constatat că produce lapte.

       Interesant : Femeile şi bărbaţii au exact aceleaşi organe pentru producerea laptelui, doar că glandele mamare ale femeii sunt mai mari. De multe ori, femeile se întreabă: ”Pot produce lapte suficient pentru copilul meu dacă am sânii mici?”Au impresia că dimensiunea are de-a face cu producţia. Dar este fals! Cantitatea de lapte care se produce are legătură cu cât suge copilul la sân, nu cu mărimea lui. Când un copil suge la sân se produc hormoni care determină producţia de lapte matern. Cu cât copilul suge mai mult, cu atât mai mult lapte se produce. Organismul răspunde la nevoia copilului. Dacă copilul măreşte timpul de stat la sân, organismul mamei va înţelege că nevoia lui de lapte a crescut şi va produce mai mult.


       Bărbaţii, pentru a putea produce lapte, nu au decât să-şi lase copiii să sugă din sânii lor. Sarcina nu este o condiţie pentru a avea lapte. Multe femei care au adoptat copii şi au avut dorinţă de a alăpta şi-au pus copiii la sân şi au produs lapte. Dacă o femeie care nu a fost gravidă poate alăpta atunci şi un bărbat ar putea.
      “Dar, de ce ar vrea un bărbat să alăpteze?” se întreabă unii. Principalul motiv ar fi oportunitatea. În cele mai vechi timpuri, înaintea descoperirii laptelui praf, dacă o femeie care alăpta murea se căuta o altă femeie care alăpta pentru a hrăni copilul. Dar, dacă femeia şi bărbatul sunt pe drum iar soţia moare "cum va supravieţui copilul?" Sunt scrieri istorice care înregistrează faptul că bărbaţii, pur şi simplu, preiau rolul soţiei şi îşi hrănesc copiii la sân.

 “Din punct de vedere fiziologic bărbaţii pot alăpta”, spune dr.Robert Greenblatt, “producţia de lapte creşte prin stimularea sânilor de către copil timp de câteva săptămâni de zile. Într-adevăr, unii bărbaţi secretă lapte la naştere şi la pubertate.”

       Exploratorul german Alexander Freiherr von Humboldt a notat, înainte de 1859, că un bărbat de 32 de ani şi-a alăptat copilul timp de 5 luni. De asemenea, a văzut un bărbat de 55 de ani din Baltimore care a alăptat copiii amantei sale.

       Pentru cei care vor crede că alăptarea masculină este un lucru nefiresc s-ar naşte întrebările: “cât de natural este laptele praf de la Nestlé” si “ cât de naturale sunt suzetele făcute din produse petroliere?”. Dacă prezenţa laptelui la bărbaţi ar fi nefirească atunci nu ar mai fi trebuit să existe. În orice caz este un fenomen interesant.

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu